[...] mało stabilny, dlatego nie jest stosowany przy pieczeniu. Chemicznie jest estrem metylowym dipeptydu aspartylofenyloalaniny (H-Asp-Phe-OMe). Budowa ta wskazuje na to, że w organizmie może być hydrolizowany do trzech produktów: kwasu asparaginowego (Asp, aminokwas białkowy endogenny), fenyloalaniny (Phe, aminokwas białkowy egzogenny) i metanolu [...]
[...] widmo. W chemii organicznej pojęcie rodniki odnosi się także do produktów homolitycznego rozerwania wiązania kowalencyjnego. & Wolne rodniki – działanie w organizmie & Wolne rodniki to atomy lub cząsteczki posiadające na zewnętrznej orbicie pojedynczy elektron. Dążąc do przyłączenia lub oddania elektronu wykazują dużą [...]
[...] to główny składnik naszych komórek i tkanek. Określa się je też czasem mianem protein od greckiego słowa proteios, czyli pierwszy, najważniejszy. Białka pełnią w naszym organizmie zadziwiająco wiele różnorodnych funkcji. Białkami są enzymy, przeciwciała, hormony, cząsteczki transportujące. Wchodzą też one w skład naszego szkieletu. [...]
[...] - przetwórnię" mleka i kwaśnych produktów mlecznych, tracąc przy tym wiele energii na proces trawienia? Kazeina, znajdująca się w mleku, rozkłada się w organizmie przy pomocy podpuszczki. Dziecko 1 — 2-letnie ma już paznokcie i włosy, więc zapotrzebowanie na kazeinę jest żadne. Układ trawienny dziecka przestaje [...]
70* HMB 1.Co to jest HMB? HMB (B-hydroxy-B-metylomaślan) jest krótkołańcuchowym kwasem tłuszczowym, który powstaje w organizmie z leucyny (jeden z aminokwasów). 2. Jak działa HMB? HMB (B-hydroxy-B-metylomaślan) jest skuteczną alternatywą dla niedozwolonych środków dopingujących - wspomaga przyrost tkanki mięśniowej przy jednoczesnej [...]
[...] wyróżniają sie krótko trwającym cyklem replikacyjnym, który w przypadku HSV-1 lub HSV-2 trwa zaledwie kilka do kilkunastu godzin, a zakażenie rozprzestrzenia się w organizmie bardzo szybko Półpasiec HHV-3, czyli wirus ospy wietrznej i półpaśca (varicella-zoster virus - VZV) /Opryszczkę natomiast powodują: HHV-1, czyli wirus opryszczki [...]
[...] Zadaniem insuliny min. jest ograniczenie poziomu cukru we krwi(wysoki poziom cukru w konsekwencji długofalowej może być śmiertelny). Konsekwencje tego są takie że w organizmie rośnie poziom WKT i TG - które powodują spadek wrażliwości na inslinulinę w komórkach wątroby. Insulina powoduje że wątroba _zaprzestaje_ produkcji glukozy z [...]
[...] Jedzenie dodatkowych ilości pożywienia spowoduje jedynie obrastanie w tkankę tłuszczową. Ad30. Witaminy są to związki egzogenne (muszą być dostarczone) i spełniające w organizmie rolę regulatorów (biokatalizatorów). Są to związki organiczne wytworzone przez żywe komórki roślinne. Bardzo niewielkie ilości witamin mogą być produkowane w [...]
Białko-makaron buduje szkliwo zębów Szkliwo zębów, najtwardsza substancja w organizmie, powstaje dzięki samoorganizującemu się białku - odkryli naukowcy. Białko to ma zdolność do grupowania się w pasma przypominające mikroskopijny makaron. Poznanie tajemnicy powstawania szkliwa może pomóc w opracowaniu nowego sposobu uzupełniania ubytków w [...]
[...] krwi artykuł lek. med. Marka Horyńskiego Dzięki badaniom osocza dowiadujemy się, jaki jest poziom enzymów, hormonów, białek, elektrolitów i pierwiastków śladowych w naszym organizmie. Wyniki dadzą nam obraz funkcji prawie wszystkich narządów ciała. Badanie krwi jest jednym z najbardziej znanych i najczęściej wykonywanych badań. W artykule [...]
[...] ludzie spożywający tłuszcz jednocześnie spożywają pokarmy smażone. ALE Jest prawdą, że tłuszcze typu np oliwa z oliwek są jednonienasycone. W efekcie, one ciągle mogą się w organizmie nasycać. Produkują przez to olbrzymie ilości wodnych rodników. Tłuszcz w pełni nasycony co prawda wolne rodniki zawiera, ale już ich nie produkuje po dostaniu się [...]
[...] wydajność jego pracy. Acetylokarnityna przedostaje się do mózgu dostarczając grupy acetylowe, niezbędne do produkcji acetylocholiny - jednego z głównym neuroprzekaźników w organizmie, odpowiadającego przede wszystkim za zdolność zapamiętywania i efektywnego uczenia się. Ma to także wpływ na funkcje kognitywne oraz przekłada się na poprawę [...]
[...] wskaźnikiem poziomu glutanionu w tkankach. Glutanion, związek powstajacy z cysteiny, kwasu gluaminowego i glicyny, jest jednym z najważniejszych przeciwutleniaczy w organizmie. Znajduje się on w wodnistej części komórki (zwanej cytozolem lub cytoplazmą), w przeciwieństwie do witaminy E, której miejsce jest w tłuszczowej części komórki. [...]
[...] krążenia i wydłużają okres ich leczenia. Wynika to z faktu, że witaminy te zapobiegają skutkom szkodliwego działania wolnych rodników. Wolne rodniki są stale wytwarzane w organizmie w wyniku wielu procesów metabolicznych. Ich źródłem są również czynniki związane ze stylem życia i rozwojem cywilizacji: palenie papierosów, picie alkoholu, [...]
[...] ginekologa i endokrynologa Narastający niedobór hormonów powoduje podczas klimakterium wiele niekorzystnych zmian zarówno w układzie rozrodczym, jak i w całym organizmie kobiety. Hormonalna terapia zastępcza (HRT - od ang. nazwy Hormonal Replacement Therapy;zwana także HTZ) ma na celu wyeliminowanie tych niepożądanych skutków i [...]
[...] lekkim wstępie wchodzimy w bardziej skomplikowane jednak niezwykle istotne zagadnienia... Rodzaje wolnych rodników i reaktywnych form tlenu "Wolne rodniki powstają w organizmie człowieka przez całe życie. najprostszym wolnym rodnikiem jest rodnik wodorowy H+. Zawiera on jeden niesparowany elektron, który może zapoczątkować reakcję [...]
[...] A teraz Klecjun: "Gwaltowne odstawienie sterydow bez odblokowania powoduje depresje,gdyz poziom tescia w organizmie gwaltownie spada. " -------------------------------------------------------------------------------------------- Bardzo dobry tekst, autor: cooler_85: [...]
[...] herbaty. Lepiej tego nie robić, ponieważ pod wpływem temperatury kazeina, znajdująca się w mleku, ścina się. K-azeina to surowiec do produkcji kleju organicznego. W naszym organizmie niestrawiona kazeina "klei" kamienie w nerkach, naczynia krwionośne, powoduje powstawanie guzów w nogach, deformację palców rąk, a inne niestrawione [...]
[...] kreatyny, który jest połączeniem cząsteczki kreatyny i cząstek kwasu jabłkowego w stosunku 1:3. Dużym plusem jabłczanu w porównaniu do monohydratu jest brak retencji wody w organizmie, również jego rozpuszczalność jest znacząco lepsza, dzięki czemu jest bezpieczniejszy dla osób z chorymi nerkami czy układem pokarmowym. Co więcej, użyty kwas [...]
[...] tym w różnym stopniu przewodzą elektryczność. W czasie badania mierzona jest ilość tkanki mięśniowej, tłuszczowej, tkanki wisceralnej (brzusznej), całkowita zawartość wody w organizmie, masa kości, dobowe zapotrzebowanie na energię (w kcal lub kJ), wiek metaboliczny i oczywiście waga ciała. Skład ciała jest bardzo ważny w zrozumieniu jak należy [...]